Lokalradion hade ett nyhetsinslag om hatbrott mot judar. Dessa, hatbrotten, hade enligt judiska företrädare, ökat högst väsentligt på sistone.
Vad bestod nu dessa brott i? Jo, det var allt ifrån invektiv till direkt våld. Och då slår det en genast att begreppet “hatbrott” blir väldigt märkligt. Är det mer hat att säga “judedjävel” än att säga “dumme smålänning”? Är det inte att lägga ribban lite väl lågt, eller snett?? Och är det ett mer hatiskt brott att slå ner en dum djäkel i krogkön om han dessutom råkar vara av judisk härkomst än om han är en “äkta arier från Härnösand”?
Vem avgör om det det begångna brottet varit kryddat med hat? Leder inte detta till en massa godtycke i domstolarna? För visst, det kan synas enkelt att döma 20 välrakade nynazister i SS-uniformer för hatbrott när de eldat upp en synagoga eller eller RFSL-lokal allt under det att de sjungit antijudiska eller antihomosexuella kampsånger. Men när det brister för Krister Börjesson och han golvar snubben han retar sig på, bara för att … han han retar sig på denne. Då blir det svårare.
Även ett judejävel, eller bögjävel behöver inte vara hatiskt. Vi människor vill ju gärna klämma åt någon ibland när vi är trängda – steget innan högersvinen. De okvädningsord som far ur vår mun behöver inte alls ha att göra med vare sig hat eller fördomar. Vi säger ju “din dumme idiot” åt någon som klantar sig men tycker vid andra tillfällen att idioten är den smartaste och trevligaste individ som någonsin levat.

Jag har levererat min första motion till stora arenastaden Vänersborgs kommunfullmäktige.
Det är egentligen så att kommunen saknar friidrottsanläggningar. Det finns något “ditåt” i Frändefors, men den anläggningen är så sliten och i sådant bedrövligt skick att den knappt kan kallas idrottsanläggning alls. I tätorten har sprinterbanor och hoppgropar ätits upp av en konstgräsmatta, utgörande en fotbollsplan; en av de fagra löften som avgavs inför byggandet av Gökungen (Arena Vänersborg). Någonstans på vägen glömdes friidrotten.
Vetande att det inte finns pengar över i den kommunala kassakistan (gissa vart allt överskott tar vägen??) har jag äskat om en utredning i ärendet, då har vi i alla fall tittat över vilken spade som kan vara lämplig OM det blir en anläggning av.
Att INTE ha faciliteter för friidrott är ett fattigdomsbevis.

Japan drabbades för några veckor sedan av en stor naturkatastrof, som trots att japanerna var väl förberedda och ytterligt civiliserade kom att drabba landet svårt. Katastrofen späddes sedan på ordentligt när fem reaktorer vid ett kärnkraftverk havererade.
Utan att uttala mig om kärnkraftens vara eller icke vara tycker jag det är oroande när svenskar som första åtgärd tömmer apoteken på jodtabletter TROTS ATT det inte finns minsta risk att vi skulle drabbas av nedfall i Sverige. Gruppmentaliteten är djupt rotad i Sverige.

På tal om gruppmentalitet, sossarna har valt en ny ordförande; en mustaschprydd Oskarshamnsbo. Tänk, det är inte kränkande för mustaschbärare att bli hånade och ridikuliserade offentligt. Försök med sådant om muslimer, transsexuella och … judar.
Från kongressen hördes röster om att det inte fanns höger- och vänsterfalanger inom partiet. Det går ju bara att tolka som att inom socialdemokratin finns inga partipiskor, bara en niosvansad katt. Toleransen mot dem som har en avvikande mening är nog inte stor i det partiet.