IFKs stjärnbandyist Alexander Mayborn uttryckte sig i sin fotbolls så illa att han åkte på 15 000 kr böter för Hets mot folkgrupp. Han skrev om ett fotbollslag (Tottenham) som ofta kallades judarna och där gjorde Mayborn lite “kul” kopplingar till nazisterna och deras illdåd.
Samtidigt som jag tycker det är ledsamt att nazistkoppling görs i underhållande eller roande syfte tror jag inte Mayborn hade någon intention att hetsa mot en folkgrupp, det fanns som lagvrängarna säger inget “uppsåt”. Dock skriver han sionisterna på näsan som gärna försvarar landet Israels övergrepp på landets ursprungsbefolkning, palestinierna, med alla antisemitiska brott; det var en rapport häromveckan om att antisemitiska brott ökat. Tydligen var många brotten av arten tillmälen, typ “judedjävel”.

Flera frågor föds när jag hör om den här domen:
Är det brott mot folkgrupp att säga “djävla smålänning”, eller kalla folk för “noll-åttor” eller säga att de kommer från “Fjollträsk”?
Borde det inte vara straffbart att t ex jämföra ryssar med nazister som vår så kallade utrikesminister Carl Bildt i sin sedvanliga oförmåga att hålla rätt på världsläget, gjorde när ryska armén grep in för att försvara civilbefolkningen i Sydossetien och Abchasien mot georgisk aggression och terror?
Sedan kom att tänka på utredningen av allas vår store bandyhjälte, Stig Anders Larsson, som tydligen också går fri eftersom uppsåt inte kunde bevis trots att han borde vetat att de beslut han i ensamt majestät fattade om byggandet av Gökungen (Arena Vänersborg) skulle göra att plåtskjulets kostnader ökade mer än dubbelt av vad som var beslutat.