Jag hittade en bok i barnens (de “amerikanska”)”vilorum”. Författaren var en Adam Carolla och titeln var In Fifty Years We’ll All Be Chicks. Det krävdes inte många raders läsning för att inse att det här var en snubbe helt i min stil. Senare fick jag reda på att det var (blivande) svärsonens favoritfigur inom amerikansk komik.
Fast Carolla är egentligen ingen komiker, han har bara en berättarstil som är präglad av humor och självdistans. Uppvuxen de uslaste av förhållanden har han blivit en av USAs intressantaste komiker (nu var vi där igen …). Han hade en egen radioshow men fick den indragen eftersom han sällan var politisk korrekt. Den ordkombinationen ger mig rysningar och mardrömmar. Nu är han en av de mest avlyssnade podkastare.
Han har inget emot religiösa, fast han erkänner att han är ateist och har inget emot homosexuella. Han är vaken höger eller vänster men ger tjuvnyp å alla håll. Militanta ateister såväl som ultrahomosexuella får sina slänger av hans slev.

I boken tar han upp en rad mer eller mindre viktiga punkter som på något sätt visar på att vi fråntas våra rätt- och friheter till förmån för individuella eller kollektiva krav.
Han ondgör sig över nötförbud i skolor just för att gruppen måste anpassa sig efter individer oavsett om någon har nötallergi eller ej. Vidare hävdar han att en jordnötsmacka med ‘jelly’ bara blir bättre ju längre den ligger.
Han har en antipati mot underbetalda människor som är tillsatta att göra livet surt för vanligt folk. Det är in- och utsparkare, parkeringsvakter, spärrvakter, säkerhetsvakter och liknande som förnedrar folk bara för att de kan göra det.
Carolla funderar även över mindre blodtryckshöjande saker som varför det finns lika många ekorrar som fåglar i hans träd men hans bil aldrig är täckt av ekorrbajs. Han har för övrigt aldrig sett ekorrbajs, än mindre sett en ekorre bajsa … Djupt!
Hans funderingar om varför förstaklasspassagerare på måste släppas på flyget femtio minuter innan avgång och sedan måste uthärda ekonomiklassens pöbels väskor och armbågar. En förstaklasspassagerare ska ju sitta i baren på flygbolagets bekostnad och kallas ombord när alla är på plats och planet strax ska lyfta. Det var länge sedan jag åkte i business class men jag förstår hans resonemang.

För den som vågar kasta sig ut i ett hav av politiskt inkorrekta betraktelser är Adam Carollas bok en guldgruva.

Vilorum: restroom på engelska. Betyder egentligen toalett.