Man säger om folk som hastigt (för hastigt) och lustigt (kanske olustigt) blivit snuskigt rika och som gör vissa ansträngningar att visa att de är rika och att de liksom inte kan spela i samma division som de “gammelrika”. En nyrik svensk har kanske vunnit 100 miljoner på Lotto eller ärvt ett gäng fastigheter av en gammal snål faster.

Man använder samma uttryck om ryssar – nyrika ryssar, och avser då ryssar som plötsligt blivit snuskigt rika. Men på samma sätt som det under socialisttiden klonades fram en människosort benämnd Homo Sovjeticus, har en ny generation ryssar vuxit upp som, av ryssarna själva kallas “nyryssar”.
Den här beteckningen säger mer om karaktären på dessa människor som formats av det postsovjetiska samhället. Kort kan man säga att en nyryss är supermaterialistiska. Han tänker i begreppen dollar, pund och euro oavsett vad. Man imponerar mer på en sådan människa om man bott en natt på ett femstjärnigt hotell än om man åkt motorcykel från Alaska till Eldslandet. Livskvalitet mäts i pengar, prestige och varumärken inte i upplevelser och personlig utveckling.
De allra mest extrema av dessa nyryssar är de sju oligarker som med Boris Jeltsin som gisslan plundrade statskassan och bestal miljontals människor på deras besparingar. dag rycker världens alla ledare ut till försvar för dessa ärkeskurkar när de åtalas för grova brott och sätts i fängelse eller tvingas utomlands. En av de mer ökända, Boris Berezovsky, har ju till och med av konspirationsmedvetna, anklagats för att ligga bakom mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko just för att röra runt i grytan nu när han inte längre sitter i Kreml och berättar var skåpet ska stå. Det är osannolikt att han har någon delaktighet i mordet men “snacket” antyder ändå lite vilken moral (omoral) dessa “fina” gubbar har.En betydligt mindre gubbe är den ädle riddaren på den vita springaren, den man som länge ansetts som den enda, god nog, att rädda SAAB, nämligen Vladimir Antonov. Men nu har densamme gripits i London tillsammans med en kumpan, misstänkt för miljardsvindel och penningtvätt.
Nu spelar Antonov inte i samma liga som Jeltsins sju oligarker och det är kanske därför hans övertramp uppdagades. Å andra sidan hur intressant hade det inte varit om SAAB räddats av människors sparpengar ädelt försnillade av en rysk bankir …