Jag läste ett “underbart” debattinlägg på TTELAs nätupplaga där någon i gammal god och tröttsam ordning återigen började göra jämförelser mellan Jonas och Josef (Sjöstedt och Stalin).
Det är inte orimligt att anta att den personen ville påpeka att Vänsterpartiet inte har gjort sin historialäxa och dessutom struntat i att göra avbön för övergrepp utförda i Marx, Lenins och den heliga Engels namn. Men saken är ju att alla som, när Vänsterpartiet kommer på tal, drar den eviga schlagerlåten om Stalin och kommunismens offer i Kambodja, saknar historian.
För det första var det styrelsesystem som rådde i Östeuropa med flera ställen inte kommunistiskt utan socialistiskt (vilket också V missar .. smiley). Många av dessa länder hade dessutom regeringar som varken var det ena eller det andra. Så, t ex byggde Pol Pots regim på elitism och nationalism (rasism) och inte alls på kommunism eller ens socialism. Castros kamp på Kuba började som en nationalistisk kamp också, vilken sedan övergick till en socialistisk rörelse.
För det andra missar dessa besserwissrar att det idag INTE finns några kopplingar mellan dagens Vänsterparti och gårdagens socialistiska diktaturer. Finns det någon balanserad person eller rörelse idag som försvarar Mao Tse Tungs, Stalins och Enver Hoxhas terrorregementen? Det är ju en helt annan sak att analysera de här regimerna och komma med nyanserad kritik. I boken Kommunismens Svarta Bok tittar en rad författare på en rad socialistiska regimer och framför sin oftast berättigade kritik.
Vänsterpartiet har ju utvecklats enormt de senaste decennierna. Tillöståndet i Sverige och Världen har förändrats otroligt mycket och gamla ismer fungerar inte så bra längre. Vi ser ett högerparti som först blev moderat och sedan ett arbetarparti medan det gamla arbetarpartiet gick högerut. Liberalerna vilka borde stå socialister och kommunister nära är plötsligt mer konservativa än moderaterna osv.
Vänsterpartiet då? Jag tror att det har vandrat mot mitten också och har tvingats, som alla andra partiet, ta ställning för fråga för fråga. Det går att hitta partier som är “kommunistiska” i vissa frågor än andra och vice versa.

Men den som börjar tjata på om Sibiriens saltgruvor och Honecker när Vänsterpartiet kommer på tal visar att han inget lärt och inget förstått och definitivt inte gjort sin historialäxa.

Edit. Jag måste ju tillägga att det där socialism och kommunism är ingen idé att tjata om. Vad världsbefolkningen bestämt sig för vad som är vad är inget som går att ändra utan man får betrakta det som semantik.

Demokrati har onekligen sina begränsningar när de som röstar är korkade (men det är ju lätt att vara efterklok).