…. slickar han sina ballar. (Ryskt ordspråk)

Kom helt nyligen i kontakt med ett nyord. Inte ett nytt ord utan ett nyord. Ett nytt ord är ett nytt ord som kommit in i svenska språket, såsom “cupcakes”, för att ersätta det helsvenska “muffins”. Ett nyord är ett ord man uppfunnit för att göra en språklig anpassning till politiska dogmer.
Nyordet var HEN. Tanken var att man skulle genusbefria oss människor i den fåfänga och farliga tron att ett genusneutralt samhälle skulle ge alla och envar större valmöjligheter. Den kan man suga på lite.
Tänk att man kommer till ett kafé och grubblar på om man ska ha te eller kaffe till wienerbrödet (undras om österrikarna tar illa upp att förknippas med ett kletigt, sött bakverk som smular ner all som kan smulas ner??smiley Då får man reda på att för att erbjuda större valmöjligheter har te och kaffe ersatts med kefte, en blandning av te och kaffe.
Det går att raljera hur mycket man vill men det som stör mig mest är att det finns de som, i strid med gjorda observationer, tror att samhället kan och människor i detsamma kan skapas om genom att hitta på nya ord, mycket i Orwells anda (1984). Samma sätt att försöka skapa ett nytt samhälle användes av socialisterna i Sovjet med lydländer.

Ett jämlikt samhälle får man inte genom att ändra i ordböckerna och tvinga på folk massa dogmer och besynnerliga idéer baserade på allsköns hokuspokus. Dessutom gagnar inte HEN-reformer jämlikhetssträvanden eftersom detta ord väcker ont blod och får de som idag är motsträviga att bli än mer motsträviga.

Jag grunnar slutligen vad hen ska bli i ackustativ – hene?? och i genitiv – henes?? Det låter som henne och hennes och då är vi tillbaka på ruta ett ….