Noterar med en blandning av irritation över min egen letargi och idiotin att över huvud taget starta en blogg ingen läser, att det var ganska länge sedan jag skrev, varför jag skriver något om sommarens händelser.

I mitten av juli hade min bror och en av våra kusiner ordnat med en kusinträff på Öland. Alla kusiner med fruar och förekommande fall med barn och barnbarn, utom två, samlades en helg och vi hade himla trevligt. Många av kusiner hade jag inte sett på över 40 år och jag måste säga att alla hade ändrats rejält.

Sedan åkte älskade hustrun med dotter till Ryssland i början av augusti för att träffa sin släkt. Jag var erbjuden att följa med men hade inga semesterdagar kvar att ta ut. Deras släktträff skilde sig väsentligt från min. Jag förstår att i Ryssland finns idag knappt någon medelklass, utan landet är ett 90/10-samhälle, där 10% lyckades sno åt sig, i princip, alla gemensamma värden, när socialismen kraschade. De övriga 90% har fått finna sig att hanka sig fram och när de någon gång har skrapat ihop något av värde har någon “tsar”, hete han Gorbatjov, Jeltsin eller Putin, genomfört en penningreform som flyttat småfolkets besparingar till de som redan har för mycket. Alltså har släktingarna på andra sidan Östersjön inte världens högsta standard utan lever i lite halvmisär. En del kämpar med spriten, ett sätt att döva starka känslor, andra har gett sig in i religiös mysticism (läs sekter).
Man kan ju undra varför folk inte reagerar och protesterar. Tja, det finns väl ingen sammanhållande kraft för eventuella aktioner mot den fascistiska regering som ersatt den socialistiska, om det nu är någon större skillnad. Dessutom ställer den ryska ortodoxa kyrkan upp på Putin och har i utbyte fått en lång radar som stärker dessa hycklande svartrockar som sprider religionens dövande gift.
Tänker osökt på Igor Talkovs vassa sångtexter där han berättar hur illa det står till med (dåvarande) Sovjetunionen när en av de stora arkitekterna till förfallet regerade:
Visa mig ett land … där prästerna gömmer sina KGB-ordnar under kaftanerna …
Youtube: Igor Talkov – Globus.