Kommunala lattjolajbanföretaget RAMBO i Sotenäs kommun har hamnat i rejält blåsväder – en cliffhanger av guds nåde, kan man säga.
Alla fall man kan göra i ett bolag är gjorda: svartjobb, skattefiffel, miljöbrott, alles.
Nu har domen fallit och man har kickat en divisionschef men VD och styrelse sitter kvar – besynnerligt.
Det finns ett ryskt talesätt att fisken börjar alltid ruttna i huvudet och nedåt. Det betyder att allt som sker i ett företag, en företagsanda, kommer uppifrån. Om chefen/cherna inte diskar sin kaffemugg gör ingen annan det heller. Om cheferna fifflar med förmåner och svarta pengar, gör alla andra det också.
Det är alltså svårt att se att inte VD och företagets styrelse är direkt eller indirekt inblandade. Kanske inte styrelsen, förstås, men när man på lokalradion lyssnade på en styrelseledamot förstod man att inget hade gjorts för att vare sig stävja konstigheterna som pågick eller kontrollera företaget.
Det är för bövelen en styrelsemedlems plikt att ha koll på vad företaget sysslar med. Just ett kommunalt företag är ju så lätt att kontrollera. Det finns massa anställda som, troligen, de flesta bor och rör sig i kommunen. Att hitta någon eller några av dessa. Man måste ju träffa företagets kunder någon gång.
Kan det vara så att styrelsemedlemmarna i Rambo bara sitter där för styrelsearvodet eller för att det är en politisk karriärsplats.

Hur som helst, jag tror den riktige Rambo skulle kritat ner ansiktet, hängt på sig sin M6 och ställt allt till rätta, om det hänt i hans hemkommun.