Den 22 januari 2010 proklamerade den ukrainske presidenten Viktor Yushchenko att den ukrainske nationalistledaren Stepan Bandera skulle upphöjas till “nationens hjälte”.
Stepan föddes 1 januari 1909 och blev mördad när han befann sig i exil av KGB 15 oktober 1959. Under sin aktiva tid kom han att strida för Ukrainas intressen och strävade efter att Ukraina skulle bli en suverän stat, skild från Sovjetunionen.
Det här låter ju ganska ädelt och värt att notera varje år, den 1e januari men Stepan var ingen särskilt trevlig figur för i sin kamp för ett fritt Ukraina kom han att på ett särskilt otrevligt sätt besudla sina händer.
bandera blev ledare för en gren av en nationalistisk terroristorginastion, OUN, och samarbetade med de nazistiska ockupanterna i tron att nazisterna skulle hjälpa till att befria Ukraina och sätta honom att styra över landet. Han lovade dock att vara Nazityskland troget.
OUN och Bandera hade en fientlig inställning till judar och när nazisterna invaderade Lviv (ryska Lvov) startade man progromer mot stadens judar och döda 4000 av dem på ett par dagar.
Han och hans banditer deltog också i jakten och mördandet av partisaner.
Eftersom Bandera drev frågan om ett fritt Ukraina kom nazisterna att fängsla honom fram till 1944 då han frigavs med baktanken att hans popularitet hos det ukrainska folket skulle hjälpa stoppa Röda Arméns frammarsch. Denna period till trots kom Banderas aldrig att skilja sig från nazisternas antisemitiska hållning.
När KGB mördade Banderas i München 1959 hade alla dåtidens prominenta ukrainska ledare tagit avstånd från denne förrädare och mördare men nu har han åerupprättats, fått statyer resta över sig och sin nationalistiska organisation. Ukraina har låtit trycka upp frimärken med hans nuna och för fyra år sedan lät den ukrainske presidenten göra denne mördare till nationens hjälte.

EDIT: Vad är det jag/vi inte förstår? Åtta år senare dyker en annan mördare upp: