För några år sedan körde svensk TV med ett “skojigt” inslag om Ryssland, benämnt Tingeling inför Eurovision Song Contest, som skulle hållas i Ryssland. Inslaget som enligt alla (sic!) var ju enormt roligt, men många etniska ryssar tog mycket illa vid sig och såg tydliga rasistiska tendenser i inslaget.

Nu är det dags igen. Partaj klampar i klaveret. Ett, annars intelligent humorprogram, låter russofobin och främlingsfientligheten flöda fritt när man hånar och kränker ryssar på det sätt man gjort.
Jag skickade en anmälan till den myndighet som övervakar vad som sänds i radio och TV för att testa om det är OK att sända sådant här.

I programmet hade man flera “skämtsamma” inslag om Ryssland och ryssar. Dessa kom att framställas som våldsamma, alkoholiserade, prostituerade och/eller korrumperade.
I en scen visade en, till Putin, utklädd skådespelare en akademi för prostitution.
Två kvinnor, vilka faktiskt fått riktiga ryska namn, presenterar olika inslag, som ett ryskt barnprogram – en variant av Björnes magasin – där man leker sällskapslekar, Rysk Roulett. I ett annat inslag har man en “rysk” reporter som frågar folk på stan om deras åsikter om Putin – fel svar innebär en avrättning på gatan.
I Café Bärs avbildas ett gäng sovjetiska partihöjdare, bevittnande det årliga förstamajfirandet på Röda Torget som alkoholiserade och som dricker stora mängder vodka och framför fördomar.
Den syn av etniska ryssar som visas upp är grov och krånkande och så generaliserande att den borde kunna klassas som rasistisk.

Jag är oerhört intresserad av om man har en synpunkt på det här.