Det finns många begrepp som förvirrar och “kunskap” är ett av dessa. Det pågår en smärre diskussion om detta i vår lokalblaska – TTELA. Många tror att kunskap är gooogelbart – dvs man kan med sin huvudlösa mobil eller surfplatta få fram “kunskap”, alltså färdiga texter, skisser, formler, diagram.
Ett vidare kunskapsbegrepp borde kanske inbegripa information, färdigheter och problemlösningsförmåga.

Det började med att jag gick in på PISAs hemsida och delade med av den på ett forum jag är medlem i:

Här kan man läsa om PISA-undersökningen testa några av testuppgifterna:
PISA-undersökningen

Det kom ett svar:

Har du också läst Lena Andersson i DN?
Jag kollade, som Lena, exemplen i matte. Kändes som uppgifter för mellanstadiet.

Därefter började jag skriva på ett svar på svaret:

“Letar efter hennes inlägg, men under tiden kan jag ha en åsikt om hur det funkar i skolan (i matten). Kalla Fakta satte delvis tummen i ögat på problemet, eller hur man säger. Man har inte fattat att mekaniskt utförande av hundratals lika uppgifter leder till kunskap och förmåga till problemlösning. Det har ju alltid hetat att “läsetalen” kan man hoppa över om man är långt efter eller har svårt för sig. Det borde ju för fan vara tvärtom – BÖRJA med läsetalen. I dessa ligger lösningen till matematikfärdigheter; att förstå problemet, att reda ut begrepp, sortera vad som är viktigt och oviktigt och slutligen ta fram en strategi för att lösa problemet.

Det pågår lite debatt lokalt om resultatet av den senaste PISA-mätningen, som just hanterade problemlösning. En del tycker att undersökningen inte passar Sverige eftersom vi är unikt duktiga på att söka information på nätet. Tyvärr glömmer man ju att all information inte finns tillgänglig. All världens floder, berg och huvudstäder kan sökas, liksom det periodiska systemet, Carl Ljungs idéer och annan ren information. Men hur ska man skapa ny information om man inte kan lösa problem? Hur ska man finna ett effektivt botemedel mot ebola och andra elaka virussjukdomar, överföra elenergi förlustfritt, konstruera nästa generation mobiltelefoner ….”