Afonhorans och Skräckpressens löpsedlar fylls med besynnerliga meddelanden. Antingen har ebola kommit till stan eller har ryssen gjort det.
Ebolan skrämmer mig mer än ryssen för ryssen (ryskan) sitter bara två meter från mig och har gjort det i snart 20 år). Jag har också vistats i Ryssland (och Sovjet med för den delen) och har aldrig, som svensk, behövt känna mig hotad eller obekväm. Inte heller har jag hört någon, på andra sidan Östersjön, meddela att de tyckt det varit någon idé att ta Sverige.
Jag förstår ryssarna, vem fan vill ockupera ett land med så mycket politiskt korrekt brunsåsfolk???

Nu har någon siktat en farkost på svenskt vatten och marinen rycker ut. Första gången något kom in på svenskt vatten och då ganska långt in var 1981, då en rysk U-båt hade kommit långt in i Karlskronas skärgård.

(Bilden hämtad från Blekinge museum)

Sedan följde en period i mitten på 80-talet när man trodde sig ha haft utländskt besök. Eftersom båten utanför Karlskrona kom från Sovjetunionen var alla dessa nya besökare därifrån trots att några bevis aldrig företetts.
Däremot meddelade USAs fd försvarsminister att USA/NATO tillsammans med Svenska marinen testat svenskens förmåga att försvara sig; allt i största hemlighet.
Marinexperter hade dessutom kollat upp vilka sorters miniubåtar man hade i öst och om de gjorde de mönster på botten man hade hittat. Likaså tittade man på ett foto av en U-båt och gjorde en bedömning av storleken. I Warszawapakten hade man inga farkoster som passade in på dessa två men inom NATO fanns de.
Mycket aktiv i den här historien fanns en viss Carl Bildt, vilken också sägs ha varit spion för CIA …
Mycket av den här röran finns beskrivet i boken UBÅTSVALSEN av Ingemar Myhrberg.
Bildt for ju också till Moskva och inför roade sovjetiska myndighetspersoner presenterade sina “bevis”. Ryssarna visste nog lika mycket som Caspar Weinberger.

Nu är det dags igen, som sagt. Och trots att man klart visat att de stora antalet kränkningar under 80-talet kom från väst börjar man i sedvanlig men ack så tröttsam ordning tjata om ryssar och Putin själv. Speciellt russofober som Aftonbladet och Expressen, jämte de borgerliga är extrakänsliga och är beredda att dra till med vilka propagandaknep som helst.

Innan ebolan kommit till Sverige och innan man fått upp en ubåt MED rysk besättning kanske det vore klädsamt att tona ner det hela.

Och OM det är ryssarna som seglar runt där nere på djupet får man väl ursäkta dem. Hur lätt är det att se territorialgränsen när man är i undervattensläge ….??

INTERVJU MED RYSK UBÅTSKAPTEN