I det gamla/galna TV-programmet Nöjesmassakern satt Olle och Helge och planerade vilken sprit som skulle köpas hem från utlandssemestern. Vitsen var att maxa procenten eftersom dåtidens regel bara tillät införsel av en liter starksprit.
Idag får man i princip ta in obegränsade mängder alkohol, och sprit med en styrka över 60% betraktas inte längre som “narkotika” utan, det som funkar ute i EU-länderna funkar också i Sverige. För oss som gör mycket frunkt- och bärlikör är det senare helt suveränt då vi slipper släpa hem massa vatten utan kan ta hem 80%-ig vodka från Estland och späda den med vårt fina vatten här i Vänersborg.

Nu var det inte alkoholimport jag funderade på utan beskedet från Riksbanken att sänka reproräntan till svindlande noll procent. Är det vettigt, eller …?? Jag vet fan inte, men lyssnar man på bedömare krävs det gemensamma och samordnade insatser av alla EU-länder för att komma ur lågkonjunkturen. Kanske vi måste ha USA och Asien med oss också.
Att enbart sänka räntan driver ju bara upp bopriserna. Det är billigt att låna och alltfler sätter i system att köpa en bostad och sälja dyrt till någon som lånat ännu mer pengar med låg ränta. Dessutom är vi andra med och betalar dessa bostadsspekulanters vinster bland annat genom räntesubventioner (ränteavdrag) och genom att sabotera Riksbankens åtgärder och intentioner.
Vi som bor i hyresrätter får ju inte göra avdrag på räntor som betalas för våra bostäder, vi har inga chanser till ROT-avdrag även om vi köper hantverkstjänster för arbete som inte ingår i våra kontrakt med hyresvärden.

Att använda statliga pengar till att göra sig ohemula vinster genom fastighetsinvesteringar och spekulationer är, idag, inte kriminellt men betydligt mer oanständigt än att privata vårdinrättningar ska gå med vinst.

AVSKAFFA RÄNTEAVDRAGEN – PÅ STUDS!