Som en kommentar till mitt svar Lutz nyss vill jag dels meddela att det blaskiga amerikanska ölet är blaskigt. Ja, under förutsättning att det heter, typ, Bud Light. Men landet är fullt av nya små bryggerier, benämnda mikrobryggerier, som brygger fjärran från blaskigt öl. Det händer att man i en stad med bara 6-7000 invånare hittar ett par, tre bryggerier där det också serveras mat.
Vingårdar finns överallt men jämför man klientelet ser man ofta välbärgade medelålders par som provar sig igenom fjolårets Pinot Grigio, medan bryggerierna befolkas av unga människor.
På Vikre destilleri i Duluth där man kunde provsmaka bränneriets vodka, tre sorters gin och två sorters (scandinavian type) akvavit satt bara yngre.
Får jag komma med en analys tror och hoppas jag att unga amerikaner är mer medvetna om en världen som inte bara begränsas av två oceaner och två stora länder i norr och söder utan har kläm på världen utanför, har pratat med italienska, australiska, thailändska, marockanska ungdomar och har ideer om hur de vill att deras land ska se ut.
Är jag den förste som kan spå i ölskum?

Synd att den unga generationen inte fick några vettiga valmöjligheter i höstens presidentval ….