Så händer det många nog inte förväntade sig hända. Bara några dagar efter att Kalla Fakta, TV4s samhällsredaktion, visat hur shariapoliser trakasserar och förföljer kvinnor, både invandrade och svenska, för att de inte lever efter muslimsk lag och tradition, mördar en terrorist ett flertal människor och skadar åskilligt fler i en terroristattack i centrala Stockholm.

Sverige har framstått som ett öppet och (alltför) tolerant land och många bedömare har pekat på att här är det tryggt för terrorister att sitta och planera sina våldsdåd tack vare vår stora acceptans mot allehanda idéer och grupperingar. Det märks ju inte minst när mördare och våldtäktsmän, som återvänt efter att tjänat IS, tillåts komma in i landet och sedan får stanna utan att de utreds. SÄPO menar på att de är för många för att SÄPO ska kunna övervaka dem alla.

Men nu händer det. En religiös fundalist, troligen, vill visa att vår västerländska, öppna, fria, jämlika och demokratiska livsstil inte passar honom och den religion han tillhör. Vi ska straffas med våld för vår livsstil eller skrämma oss till underkastelse.

Händelsen har inga vinnare och resultatet blir ett förändrat samhälle för alla som delar det. Dessutom kommer många generösa och toleranta krafter göra stora omvärderingar och komma ut mindre toleranta. Vi kommer att se en större misstänksamhet mot muslimer och det kommer höjda röster om fler poliser, mer bevakning och lagar som beskär presumptiva terrorister OCH vanliga medborgare deras rättigheter. Grupper vi egentligen inte gillar kommer definitivt att få både vind i segeln och vatten på sin kvarn; “Vi varnade för det här för tjugu år sedan”.

Skulle en tidig varningssignal ge, t ex, SD större trovärdighet. Jag hörde Amineh Kakabaveh (V) uttrycka sig under live-sändningarna att hon inte såg händelsen som oväntad. Man får nog vara oerhört blåögd och naiv om man inte trott att något sådant kunnat hända här. Att Sverige har en mycket genrös invandringspolitik, att vi emellanåt har noll koll på vilka vi låter komma in i landet och inte skickar ut dem som inte har tillstymelse till skäl att stanna måste ju leda till att de strömmar av människor som kommer in har flera människor sympatier och lojaliteter mot grupperingar och ideologier som står helt på tvärsan mot vårt upplysta samhälle. Lägg till de få krav, om några, att invandrare ska integrera sig i samhället (ordet assimilera, skulle jag vilja använda om man då inte riskerade att stämplas som rasist.

Nu ser jag att polisen haffat en person, skäligen misstänkt för terroristattacken och morden i Stockholm, jämte ett flkertal till som kan ha varit medhjälpare. Och när man läser den misstänkte uzbekens CV blir man bekymrad. Falska identiteter, eftersökt i Ryssland för terrorhandlingar, beslut om utvisning för 3-4 månader sedan men personen har uppehållit sig i landet hemligen och manifesterar nu genom att kallblodigt köra ihjäl och skada många civila, oskyldiga människor.

Lugnet lägger sig och människor visar en godare sida mot varandra. Det är en naturlig och kraftfull reaktion. Man visar dem som ogillar oss västerlänningar att man inte kan ta ifrån oss våra bästa egenskaper genom att mörda oss.
Vi förväntar oss också att ansvariga myndigheter tar itu med “återvändarna”, att man skaffar sig lite bättre koll vad det är för folk som vill in i landet och stänga ute dem som har ondskefulla planer.
Och vi svenskar måste se mer realistiskt på saker och ting. Vi är ofta oerhört blåögda och naiva. Det finns en värld där ute som inte är speciellt trevlig. Så länge vi inte inser det och inser att den världen lätt kan komma oss nära, får vi nog leva med ständig oro.