Jag lyssnade lite på samtalet i gårdagens (söndag) Agenda på SVT. Det fanns en del funderingar där som var riktigt vettiga och som visade på att statsminister Ygeman (det är en önskedröm) är klart en politiker med en bra och pragmatisk inställning till mycket här i livet.
Två frågor som dök upp och där vi vanliga svenskar säkert har en bestämd åsikt, besvarade Ygemann med en särdeles sund klarsyn.
Den ena frågan var om IS-återvändare skulle nekas att återvända till Sverige. Det är ju lätt att tycka så, och den inställningen hade jag med tills igårkväll.
Svaret var klockrent: då ställs de ju inte till svar för sina ogärningar. Det låter ju sunt. Vill vi att farliga psykopatiska krigare vandrar runt i länderna omkring oss och ställer till med elände och död, eller än värre, smyger in i Sverige och för med sig sina krigarinstinkter hit?
En annan brilliant idé som verkar, vid en första tanke, riktigt attraktiv är att skicka ut invandrare med extrema och militanta åsikter. Då även de som fått permanent uppehållstillstånd.
Men alla de som inte nödvändigtvis har en religiös “intressant” åsikt, vad gör vi med dem? De med höger- och vänsteridéer?? Och är det inte det som utmärker vårt land, att vi har åsikts- och yttrandefrihet som sträcker sig långt?

Jag lyssnar på Per-Erik Korsström, som berättar om sina erfarenheter från sitt internationella arbete. Han menar på att vi redan för tjugo år sedan borde skärpt kontrollen av de som kom till Sverige. De flesta hade “rent mjöl i påsen”, men pga av vår naivitet, bristen på kontroll och våra generösa inreseregler var det möjligt för vem som helst med eller utan onda avsikter att hitta en fristad i vårt land.
Att vi ska ha fokus på islamister och återvändare verkar inte vår riksdagsledamot Rosanna Dinamarca riktigt hålla med om utan räknar upp en handfull högerextrema som hamnat bakom lås och bom för sina brott. Kronanattacken var värre än den på Drottninggatan är tydligen budskapet.
Om man låter sådana tankar utgöra grunden för säkerhetspolitik, skulle jag nog vilja bo någon annanstans.

Besinning var ett ord jag använde på ett forum. Det stämmer bra på Ygeman. Det vore bra om fler besinnade sig.