Några gånger i månaden får jag, som förtroendevald, SKLs tidning Dagens Samhälle. Det är en tung tidning med, som regel, mycket läsvärt och framför allt, det som är trycket är föregånget av mycket arbete och utredande – alltså inga floskler och populistiskt skitsnack.
I det nummer av tidningen som kom förra veckan var det flera artiklar som jag fastande för:

Gunna Thorslund, jurist som bland annat arbetar med arbetstillstånd, redogör för hur helt infernaliska lagstiftningen är för arbetsinvandrare, något vi fick se i Uppdrag Granskning eller Kalla Fakta för en tid sedan. Människor som kommit till Sverige för att arbeta, ofta i bristyrken eller med specialkompetens, kan plötsligt utvisas eftersom någon liten och ofta betydelselös regel brutits, och kanske inte ens av invandraren. Ett nytt lagförslag, menar Gunna Thorslund, kommer varken att göra till eller från.

Under rubriken Analys Europa, tittar journalisten Sigrid Melchior problemet med tiggeriet och hur vi ska komma åt det. Det finsn kommuner som vill ha ett tiggeriförbud och det finns platser runt om i Europa som infört det, ofta utan avsett relutat.
Röster har höjts för att straffa de gamla socialistiska länderna i öst, varifrån tiggarna kommer, för att de inte åtgärdar fattigdomsproblemen, trots att flera länder är nettobidragstagare i EU, en idé som de rika EU-länderna inte riktigt tänder på.
En tredje väg är att dra länder som skickar sina fattiga att tigga till oss inför domstol eftersom man diskriminerar sina medborgare. Det är bedömer skribenten, den väg som möjligen kan ge bäst resultat.
På tal om tiggeri, en dokumentär på TV för några veckor sedan visade hur tiggeriet i norska Bergen var, inte bara organiserat, utan också en täckmantel för grov kriminalitet. Samma problem hade man haft på felar andra order i landet. Jag är lite förundrad över att vi i sverige inte drabbats ….

Och så slår Skolverket fast att det inte finns något signifikant samband mellan resultat i matematik och obehöriga lärare. När andelen behöriga ökar, sjunker resultaten likväl. Men det har blivit lite poppis att jaga de obildade lärarna (lärarfackets uttryck för 10-15 år sedan om obehöriga lärare) eftersom det är en enkel (med totalt lönlös) fix. Lite som pojken som letar efter sin tappade slant under gatlyktan för att det är ljusare där, trots att han tappade slanten längre bort i mörkret.
Vi får hoppas att de som grubblar över varför skolresultaten blir sämre år från år, nån djävla gång ska fatta: FRIA SKOLVALET + FRISKOLEREFORMEN.

Med stort intresse läser jag slutligen om Björn Sundin, avgående kommunalråd i Öregro och om hans bok om hur man snabbar på byggprocessen och om Örebromodellen.
Det han berättar, har jag hört i Helsingborg och handlar mycket om att vara proaktiv, tänka framåt och korta ner processen från intresseanmälan från byggherre till byggstart. Å andra sidan förfogar såväl Örebro som Helsingborg över en hel del egen mark; det gör man inte i Vänersborg. Tvärtom, här sålde man bort en hel del mark till privata aktörer men inte fan blev det något byggt!

På DSs hemsida hittar man en debattartikel som tar upp hur hyresrätten är missgynnad visavi andra upplåtelseformer (bostadsrätt, egnahem) och att denna orättvisa är en mycket stor orsak till de höga hyror hyresgäster måsta betala för nya bostäder idag.
När jag skummar igenom två (V)-motioner till riksdagen hittar jag inte det här utan mest ideologiskt mummel. Fast jag har ju alltid tyckt att mitt parti saknat en bostadspolitik.

I senaste numret av Vår Bostad, utgiven av Hyresgästföreningen tog man också upp detta med den orättvisa beskattningen och att avdragsregler för bland annat ROT-avdrag missgynner hyresgästerna. Det här en fråga som Hyresgästerna drivit länge.
När ska man som hyresgäst få slippa subventionera bostadsrättsinnehavare?!

I min favorittidning (smiley) Metro läser jag ett debattinlägg som gör mig helt knasig. Göran Greider debatterar mot Marie Söderqvist om Nobelpriset i litteratur. Greider har tydligen uppfattat att det här rör sig om en tävling och att man inte kan tävla i litteratur. Tycker alltsomoftast att Greider är en vettig och balanserad man men hans argumentering i den här frågan … NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!!
Självklart kan ju utdelandet av en medalj till Årets Författare väcka intresse för böcker och bokläsning. Det andra vägen man gå, och ge folk lättuggad underhållning i mobilen leder troligen till författaren Ray Bradburys helevetesvärld beskriven i Fahrenheit 451. Dit vill vi väl inte … väl?!

En annan sak jag läser i Metro är riktigt intressant. En debattör ondgör sig över att så många ensamkommande unga män uppenbarligen ljugit om sin ålder. Och om vi nu tar emot så oerhörda mängder unga män som far med lögner, agrumenterar debattören, minskar vra möjligheter och chanser att ta emot de som VERKLIGEN behöver en fristad. Intressant.
Debattartikeln backas upp av Migrationsverkets rapport som meddelar att 80% av de ensamkommande i verkligheten är äldre än de uppgivit.

Och så såg vi Uppdrag Granskning igårkväll om en den man som för något år sedan kastat sin ettåriga dotter i en kraftverksdamm. Mammans berättelse var oerhört smärtsam och det finns inget som ursäktar mannens gärning. Det som ändå var intressant var att mannen, som hade fått smärtstillande mot ryggont, kom in i ett läkemedelsmissbruk och att han under flra års tid aldrig fick någon hjälp av sjukvården. Hela tiden hamnade han mellan stolarna eller drabbades av hyr- och stafettläkare som bara skrev ut mer och mer preparat till honom.

Det här är vår fina och effektiva sjukvård i Sverige. Toppstyrd och djävligt dyr.