Jag hade tänkt fylla på med flera bloggar om anti-vetenskapligheter med början av mina tankar kring de som tror att jorden är platt och i denna tro också har en bestämd uppfattning om gravitationen, vilken kan få saker i fritt fall. Men jag träffade en bekant idag och fick funderingar kring det fria fallandet.

De senaste dagarna har jag hört en del TED-talks om hur man bygger samhällen. Jag listar en del av dem här:
How an old loop of railroad is changing the face of a city

7 principles for building better cities

4 ways to make a city more walkable

Den här är riktigt djävla bra, återkommer till den:

How to revive a neighbourhood with imagination, beauty and art

Why great arcitecture should tell a story

Stunning buildings made from raw, imperfect materials

Why he buildings of the future will be shaped by … you

Visst kan man tycka, det där är USA, där finns pengar och entreprenörer. Det där går aldrig i Sverige, än mindre i Vänersborg.
RÄTT! Och lite fel. Det går på många håll i Sverige därför att politiker och tjänstemän och medborgarna har bestämt sig för att man vill gå åt samma håll och man har bestämt sig för att utveckling, för det gemensamma bästa, är bättre än avveckling.

I Vänersborg kommer man aldrig att gemensamt ta tag i stora övergripande frågor och få ett gehör från alla och satsar på att tillsammans genomföra det man beslutat sig för.

På de kommunala bilarna står visserligen den slogan man efter flera år, många konsulttimmar och möten på hög och låg nivå kom fram till (och med lite tillägg från de värsta av värsta bakåtsträvarna – Miljöpartiet:
Vänersborg – regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets.

Likaså var det med kulturaxeln. Man hade samlingar, tävlingar, utställningar och ett oändligt antal nedlagda timmar på att ta fram förslag hur man skulle omvandla denna oas i Vänersborg.
“Kalhygge” skrek gamlingarna när man ville ta ner ett fåtal (sjuka) träd. Träden togs ner, en lekplats anlades men hålet där Huvudnässkolan legats skottades igen för några miljoner fast det fanns en motion om att man faktiskt borde utreda om man skulle skapa något kulturellt på tomten.

Varför blir allt så fel i den här sketna kommunen?
Kan det vara så att folk drar åt olika håll? Arenan och att slutpriset på det bygget hamnade nära 4 gånger över vad som beslutats berodde på en persons egenmäktiga hanterande av bygget.
Gång efter annan förstår man att kommunens tjänstemän mest verkar anse att politikerbeslut är mer av karaktären “rekommendationer”. Det finns väl knappt någon förvaltning som inte kör sitt eget race och sen tittar bort när de politiska nämnderna ska “slängas under bussen”.

Och fullmäktige har förvandlats till en lekstuga eller rentav en sandlåda där somliga har gjort det till en sport att springa med skvaller och snacka skit bakom ryggen på folk medan andra sätter sig på höga hästar och letar efter grandet i motståndarnas ögon men kan själva inte komma med rimliga analyser, än mindre framföra konstruktiva förslag. Och så är det häpnadsväckande stora massan som bara sitter och tittar på, eller spelar Wordfeud, eller messa nära och köra, uppdaterar sin Facebook.

För att fundera lite över vad som skulle kunna göras om man nu hämtar inspiration från talarna på TED Talks, kommer en liten meditation.

Cykelbanor. Hur ser kommunens cykelbanor ut? Det här är inte Atlanta eller Chicago eller Oklahoma City. Men lik förbannat lägger man cykelbanor lite hursomhelst, låter de, även på korta sträckor, korsa gångbanor otaliga gånger.
Cykelbanor för läggs till trottoarer på sina håll, utan att man utvidgar trottoaren (och nallar av bilarnas körfält).
Jag höll på att leta ihjäl mig efter startpunkten för den cykelbana som är förlagd på gamla banvallen från Öxnered mot Trollhättan. Och för att komma till den cykelbanan fick man cykla några hundra meter på eländig grusväg.
Men en ny rondell för några miljoner ska byggas för att serva ägarna av bostadsrätterna vid Nabbensberg.

Och hur fan kunde man planera området på Holmängs Hage så djävla illa. De som köpte en lägenhet av Bovieran har dragit en nitlott; trafikerad huvudled på ena sidan och ett kolsvart hus på andra. Hur i helvete kunde man måla huset svart??? Jo för att tjänstemän på byggnadskontoret bestämde att jordfärger skulle gälla.
Kan inte den här sketna kommunen skicka folk i byggnadsförvaltningen på kurs så de får se hur satans viktigt det är att vi skapar miljöer för människor, inte för paragrafryttare i kommunhuset.

Feghet eller för att uttrycka det milt, servilitet, är inget som skapar spännande miljöer där människor känner sig hemma, säkra och tycker sig se framtiden vara här redan.

Och på tal om spännande miljöer beskrev just Theaster Gates hur han är med och försöker förändra södra Chicago. Vi satt för några år sedan på en buss på väg söderut i Chicago för att åka upp våra tredagars turistkort när busschauffören frågade vart vi var på väg. Ingenstans, sa vi. Vi ville bara se hur det såg ut i södra delarna av staden.
Ni bör gå av här, sa chauffören och stannade vid en hållplats.
Södra Chicago är ett svårt ansatt område med mycket utanförskap, hopplöshet, gängkriminalitet och dödsskjutningar. Gates försöker förändra genom att skapa oaser av skönhet, konst och fantasi och sedan förbinda oaserna med varandra socialt. Och sådana förbindelser skulle inte bara stanna vid kontakter mellan södra och västra Chicago utan mellan städer och länder.
Vi vet att socialförvaltningens kostnader skenar, något som lätt kunde förutses för flera år sedan, och trots att regeringen lovat att den stora invandringsvågen inte skulle belasta kommunerna låter man nu dessa ta hela kostnaden.
Så, en tanke vore att få med alla aktörer, alla förvaltningar, de kommunala bolagen, fastighetsägare, arbetsförmedling (nej visst, arbetsförmedlingen ska ju läggas ner) och starta projekt i övergivna lokaler och utnyttja kraften hos alla dem som valt Sverige som sitt nya hemland.

Men så länge alla drar åt olika håll kommer vi ingenstans, inget bibliotek, ingen sessionssal, inga projekt som minskar den sociala oron i utsatta områden, inga nya skolor. Vänersborg blir nog bara regionhuvudstaden vid Vänerns sydspets….

… i fritt fall.