Varför skriva om denna lilla grupp stollar, som uppenbarligen är så harmlösa med sina fullständigt sanslösa idéer?!

Gruppen är inte liten; bara i USA räknar man att det finns 6 miljoner människor som tror jorden är platt.
Visst, deras idéer är sanslösa men när ledarna för FE (Flat Earth Society) säger till anhängarna att de måste tänka själva och söka sanningen, menar man att den sfär (haha!) inom vilken man har att söka sanningen är begränsad, eftersom man (av)skyr vetenskapen, skyr NASA och alla andra rymdorganisationer. Tom när medlemmar själva blir presenterade för bevis, finner man alltid på ursäkter för varför bevisen saknar värde eller är fejkade.

Genom att angripa vetenskapen och det som redan är känt, fakta som är påvisade och oomkullrunkeliga, utan att förklara hur den egna “verkligheten” fungerar, får de fortsätta att torgföra sina idéer. Lägg därtill att kristna extremister ansluter sig för att “bibeln säger att jorden är platt – inte rund”.

Harmlösa är de definitivt inte. Det finns grupper som får sin näring av konspirationsteorier och med ett djup och intensiv misstro mot fakta, mot vetenskap och mot det som är etablerat är det lätt för en grupp att haka på en annan, just bara för det hat man har mot samhällets institutioner.
Det finns många olika konspirationsidéer som samlar folk: månlandningen, mordet på JFK, vacciner, chemtrails (de “giftmoln” som flygplan släpper ut), en rund jord, Illuminati (hemlig världsregering), tankekontroll via vad-som-helst, osv.

Genom förnekelse av fakta, att inte visa att egna idéer håller, att gå till angrepp till motståndare (verbalt) när de egna argumenten tryter eller det är så uppenbart att teorierna inte håller, visar på att det här illustra sällskapet har formen av en sekt, en kult av en religion. Det här en variant av SBLA och Folkets Tempel, av Livets Ord och Röda Khmererna.

Samlar dessa organisationer många nog och får med sig allehanda folk bland politiker och den statliga administrationen, kan katastrofen vara ett faktum. Vi vet ju att vissa politiska grupper är mer mottagliga för hokus-pokus och kvacksalveri. Om de lockar med sig maktens folk skulle vi kunna se nerdragningar av forskningsanslag, av uppmuntran av alternativa vårdformer, av spökjakt i våra kommunhus. Ja, kort sagt vilka stolleprov som helst.

Sedan är det så att folk vill ha enkla svar på svåra frågor. Det här är FE speciellt duktiga på och de svar och förklaringar behöver inte vara sanna alls, bara de kan förstås eller kanske tom “verifieras”.

Jag såg en video där en kvinna tillfrågades varför hon anslöt sig till FE. Hon hade hört att ett bevis för att jorden inte var rund (utan platt) var att horisonten på en rund jord måste vara krökt, alltså att den måste se ut såhär:

Vem som helst kan gå ner till en strand och ta med sig en linjal eller rakt pinne och bekräfta att det inte ser ut så här, utan såhär:

Nu har jag ritat det hela “med perspektiv”, men man får tänka det utifrån personen i båten som pekar på horisonten.

Bara för att förklaringen är så enkel ägnar jag några minuter åt den, för det här är en lömsk fälla.

Om jag befinner mig mitt ute på havet och vart jag än tittar, ser jag hav och himmel. Om jag skulle följa horisonten med ett finger på en utsträckt arm, vart skulle jag hamna OM horisonten var krökt? Om horisonten rakt västerut var i ögonhöjd, vore det inte konstigt om horisonten i norr och söder var lägre?
Om jag snurrade runt i båten och följde horisonten skulle mitt finger få följa en krökt horisont och hamna … VARDÅ??? … när jag snurrat ett helt varv. Så här:


På en rund (sfärisk) jord är horisonten inte krökt, inte ens sedd från Mt Everest, utan vi skulle se horisonten som ett rakt streck. Och på en platt planet skulle vi ockse se horisonten som ett rakt streck.
Att horisonten inte kröker sig bevisar inte ett djävla skit, men folk med undermåliga kunskaper faller lätt offer för ett så här lätt trick, och så kan man senare lätt acceptera att en plattskiva accelerera genom världsrymden med 9.81m/s2, och om det stämmer som bibeln säger, att jorden är ca 6000 år gammal, är vi idag uppe i en hastighet av 6960783600000 km/h , vilket är 6445 gånger ljushastigheten.

Håll i foliehatten!!!