Politiskt korrekt:

Vi är nog en hög bittra vita män som gärna använder de förbjudna orden, kanske mest för att provocera, och för att vi använde dem på DDR-tiden (*).
Varför är de då “förbjudna”. Jag tror folk har ådragit sig krämpor som yttrar sig i att man blir kränkt, för egen del, eller än värre för andras del – proxy-kränkning.

Orden har plötsligt blivit sådana oerhört starka bärare av underliggande meningar. På Darkside har man länge använt ‘hen’, fast det klart framgår att personen man hänvisar till är en han eller hon, och man skriver inte längre man utan en – en är ute efter att använda man så lite som möjligt. Hur ofta, på detta konstiga forum, är det inte som att man får skit pga övertolkningar och läsande mellan raderna. Senast blev en hen kränkt för att en främmande man hade betalat hennes nota på ett matställe ute i Europa …

På DDR-tiden var orden ofarliga. Pippis pappa hade det yrke han hade (ni vet vilket) och vi hade inga problem med det. En fyllegubbe var en gubbe som drack för mycket utan att vi lade några andra värderingar i det. I de blodiga striderna runt Högabergsån var indianerna lika modiga och kloka som de vita och i våra krigiska seriemagasin (hette inte någon Kommandoserien eller något sådant, det fanns två olika har jag ett vagt minne av) var tyskarna elaka men kunde faktiskt ibland visa upp stort ädelmod.

Och även om det var speciellt när det dök upp färgade människor i byarna, varav många adopterade från exotiska länder, tror jag man mest var nyfikna och inte så värst fördomsfulla.

Idag är det tvärtom. Man har förutfattade meningar och antingen travar genom Borlänge med vit skjorta och sköld ELLER anmäler foruminlägg där man hänvisat till det bruna bakverket. Och egentligen tycker jag att båda grupper är eländiga rasistdjävlar.

(*) DDR-tiden får väl anses vara 50-, 60- och 70-talen