Häromdagen begravdes George Floyd, en oskyldig, arbetssam och helt igenom ärlig och skötsam medborgare som aldrig gjort en fluga förnär … ELLER?

Vad som hände med George Floyd, hur det var med hans oskuld, hur han dog och effekterna av hans död kan man ha många åsikter om, och det kanske är det man måste ha då den här affären innehåller så mycket olika detaljer och konspiratoriska bitar.

För det första hade inte Floyd varit en mönstermedborgare utan suttit i fängelse fem gånger; sista gången efter ett väpnat inbrott då han bland annat riktat sitt vapen mot en gravid kvinna. I samband med sista polisingripandet var han misstänkt för sedel- eller checkförfalskning.

Det lär ju inte vara en hemlighet att USA är ett splittrat land. Det är populärt att prata om integration i Sverige men slaveriet upphävdes för över 150 år sedan i USA och de sista apartheidlagarna för över 50 år sedan, och ändå är USA oerhört segregerad. Någon sade till mig att den enda gång svarta och vita är tillsammans, är vid sportevenemang och på slagfälten.
Det finns en ömsesidig misstro mot varandra och det finns en rasism hos både svarta och vita och vi ska inte tro att poliskårerna är undantagna, men kan vi med säkerhet säga att Floyds död var orsakad av polismännens rasism?! Kan poliserna våld i samband med gripandet bero på att man visste att man hade att göra med en grovt kriminell person, som dessutom kunde verka skrämmande med sin fysik.

Hur dog George Floyd? Polisens bodycams, alltså de kameror som polismän bär på kroppen för att dokumentera ingripande och ge skydd, både till sig själva men också till misstänka och oskyldiga offer, borde också ge svar. Vad säger obduktionen, eller ska man säga obduktionerna, för det gjordes väl två. Den första visade på droger i Floyds blodomlopp, vilken den “oberoende” andra obduktionen inte visade. Vilken ska vi tro på? Vad vet vi överhuvudtaget om hans hälsostatus? Var han fullt frisk: hjärtproblem, övervikt, diabetes, Covid-19 …?

Synbarligen utan att ta hänsyn till alla faktorer som kan ha lett fram till Floyds död startar man demonstrationer. Det finns en väl inarbetad “organisation” under vilken man kan demonstrera – Black Lives Matter. Om det handlar om att det faktiskt (avsiktligt) dödas fler färgade kriminella (procentuellt) vid polisingripande än det dödas vita är det legitimt att demonstrera. Det är väl för övrigt helt rätt att demonstrera mot vad som helst, men om det skjuts lika många färgade som vita (procentuellt), får man nog ta det i beaktande och inse att polisens insatser kanske inte är så rasistiska, men det skulle väl inte passa demonstranternas ‘narrative’.

Vad som gör mig heligt upprörd är dock de (unga) människor som med George Floyds död som ursäkt plundrade och brände butiker och inte vilka butiker som helst utan vinaffärer, teknik/elektronikaffärer och juvelerare. Varför brändes och plundrades inga Walmart och Jewel Osco?? Svaret är väl uppenbart – var skulle “de fredliga demonstranterna” handla mat?
Nä, de här “demonstranterna” verkar bara ha saknat en ursäkt för att plundra och skövla och med Floyds döda kropp som enda ursäkt startar man en kampanj som definitiv ger dåliga vibbar …

Folk ur det här patrasket hotade med att upprepa skövlingen (som om de inte hade tillräckligt med stulen sprit och 60″ TV-apparater redan) om fler svarta dog i samband med polisingripanden.

Protesterna sprider sig över världen och, givetvis, får Floyd George agera hjälte och omständigheterna till hans död får (lägligt nog) förbli höljda i dunkel. Fast det spelar ingen roll om han dog av en överdos eller hjärtinfarkt, eller om han var misstänkt för mord, eller om poliserna definitivt inte utövade (över)våld.

OM, vilket vara fallet ändå, poliserna är skyldiga till otillåtet våld, är det de rättsvårdande myndigheterna som ska agera, inte gatans parlament. Poliser som inte följer rådande protokoll ska tas ur tjänst och prövas inför en rätt om de agerat felaktigt. Att riva upp gatstenar och kasta mot poliser och skyltfönster och kalla var och varannan vit människa för rasist eftersom vi “göds av ett system som lider av strukturell rasism”, eller hur man formulerar det är i sig ett snäpp från fascism.

Och så kommer det till Sverige, där vi måste visa solidaritet med förtryckta grupper och i skydd av, i sig, rättfärdiga protester kommer pöbeln fram för att ge utlopp för sin förstörelselusta och med den amerikanska polisbrutaliteten som ursäkt, plundrar och förstör.

Noterar att allt jag hittills skrivit har hamnat som en “draft”, alltså ett utkast och jag var ett långt tag beredd att slänga allt jag skrivit eftersom det kunde tolkas som ett rasistiskt inlägg, speciellt som jag inte tillhör dem som (symboliskt) knäböjer vid Georges kista.
Poliserna som låg bakom hans död måste ställas till svars. Likaså den polis som nyligen sköt en person misstänkt för rattfylla.
MEN det vore rimligt att starta utredningar om de personer som polisen haft ihjäl. Var de här personerna bara slumpvisa offer för rasistiska polisers slumpvisa våld?

Symbolpolitik är inte min melodi och något knäböjande vid personer som vars bakgrund inte är fläckfri kommer jag inte hänge mig åt. De här personerna var inte Mandela, Mahatma Gandhi eller moder Theresa. Och då ska man veta att de här hjältefigurerna minsann hade lik i garderoben.
Än värre är det när inte bara slöddret tar händelserna som ursäkt att plundra och sabba, utan PK-polisen dyker nu upp och vill ha bort statyer och minnesmärken som inte passar in. Ännu fler ord som, bara detta politikgarde, kan ha en åsikt om ska rensas ut eftersom det är “Maktspråk”.
Jag får otrevliga vibbar från Sovjets socialistiska historierevision och jag kan nästan känna röken från brunskjortornas bokbål i Berlin 1933.

Ja vad fan säger man ….