Jag får lite konstiga vibbar från landet på andra sidan Atlanten – USA.
Dels förundras jag över hur coronapandemin är helt om kontroll med 60 – 70.000 nya konstaterade fall varje dag och med runt 4 miljoner sjuka. Lägg därtill alla de Karen och Kevin som gör sitt yttersta att förlöjliga och marginalisera nödvändigheten att använda mask när man vistas nära andra människor och troligen också gör ett duktigt arbete att sprida smittan vidare.
Dels förundras jag över svallvågorna efter de två polisingripanden, som ledde till afroamerikanska medborgares död tidigare i år, fortfarande skvalpar runt, inte bara i USA utan också lite runtom i världen. Kraven att polisens metoder och attityder måste förändras är självklart men att kämpa för att tvinga fram genomgående förändringar och göra samhället ännu mer politiskt korrekt är definitivt störande och oroande.

Vad som är ännu mer störande och oroande är att två mord eller dråp eller vad nu en rätt kommer att kalla det, utförda av av poliser används som ett påtryckningsmedel för att tvinga fram stora samhällsförändringar långt bortom polisvåld, och som en ursäkt att plundra småföretag och tom angripa (vita) människor i deras hem, utan att dessa i sin tur, av vissa domstolar fråntagits rättigheten att försvara sig.

I ett land med en president som inte verkar vara av denna värld och ett presidentval i antågande, där en tänkt motkandidat indirekt stöder de destruktiva krafter som vill riva ner mycket av samhället och tvinga folk att att ge upp en del av sina rättigheter och friheter, är läget kritiskt, kan man tycka.

Det vi ser är ett ökat våld med dödsskjutningar runt om i USA. Inte ens barn går säkra. Det är knappast Trumps anhängare eller NRAs vapenfixare anhängare som skjuter vilt omkring sig. Att förklara det med de sociala och ekonomiska skillnaderna i samhället är som att använda alkoholpåverkan som en ursäkt i en bilolycka.
https://abc7chicago.com/chicago-shootings-this-weekend-in-violence-shooting/6280115/

På västkusten håller situationen på att urarta i många städer.
https://www.nationalreview.com/2020/07/portland-protests-democratic-authorities-tacitly-endorse-violent-riots/
Allt detta i spåren av BLMs massiva protester och upplopp runtom i USA.

Jag fick en bok av en god vän för snart 15 år sedan. Titeln är lika provokativ som omslaget – Liberal Fascism, The Secret History of the American Left from Mussolini to the Politics of Meaning.

Boken beskriver först de tre stora ideologierna nazism, fascism och socialism och likheterna såväl som skillnaderna mellan dem och går sedan igenom hur, det författaren kallar liberal fascism kom att påverka det amerikanska samhället på 60- och 70-talen i negativ riktning. Vi kallar det politisk korrekthet. Många termer och aktioner från den tiden i USA hittar vi, visserligen mer våldsamt, i de tre stora ideologierna.

Jag tänker lite att vi ser samma sak nu med. Språk ska nagelfaras och “fel” ord ska, oavsett hur långt från slaveri och våld mot etniska grupper än är.

Statyer ska rivas bara för att … “guilt by association”.

(Det gotiska paret står inte kvar; de var bara uppställda 2009)
Och människor ska kompenseras för det, deras förfäder drabbades av för 150 – 200 år sedan orsakade av andra människor som varit döda lika länge.

Hursomhelst, vi gamla stötar som inte uppfinner nya betydelser för ord och uttryck får väl finna oss i att bli “svartlistade” för att vi använt “rödlistade” ord och som “slavat” för att tjäna ihop till en ynklig pension och känna att vi alltmer sällan är “mästare” över situationen.