Aktuellt rapporterar det senaste om en pandemi som härjat i ett år. Politiker i Sverige och annorstädes har idéer om hur man ska begränsa smittan. Samtidigt är man på gång att vaccinera människor i Sverige.

Varken sättet att begränsa smittan och hur man lagt upp vaccinationen inger mig något förtroende. Och när jag nån gång skummar igenom diskussioner på temat Corona och CoVid på diverse forum kan jag knappt hålla mig för skratt. Där härskar Dunning & Kruger verkligen …

Det jag funderar mest över är om man VET MED SÄKERHET hur viruset sprids. Vet man att stängda landsgränser verkligen hindrar smittspridning, eller är det bara plakatpolitik (som så mycket annat)?

Vet man om stängda skolor stoppar viruset, eller orsakar man samhället STORA skador för lång tid fram över med vett och vilja?

De råd och rekommendationer som gavs – hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig sjuk – är så elementära och borde hålla pandemin på mattan, men jag fattar att många människor anser sig vara odödliga och chansar eller bara skiter i råden. Jag ser en och annan YT-video från USA där Karen (obstinata människor kallas så) vägrar ha munskydd och åberopar sina konstitutionella rättigheter/friheter eller att god, vem fan det nu är, skyddar dem.
Finns det regler ska man fylla dem, och i de här tiderna handlar det inte bara om att skydda sig själv utan skydda sina medmänniskor.

Så var det detta med vaccineringen. Det verkar som att vaccinstrategierna varierar över landet, vilket föder massa tankar. Likaså är det märkligt att sjukvårdspersonal på sina håll inte står överst på listorna. Vore det inte viktigt att få igång samhället och ägna sig åt skademinimering. Skolor och gymnasier stänger och ungdomar, som en gång ska ta över samhället och utveckla världen förlorar kunskap, då ingen distansundervisning kan ersätta riktig salsundervisning.

Borde inte vaccinet ges till dem som har samhällsbärande funktioner, eller kanske om man inte ska vara för politisk inkorrekt, parallellt ge till de som uppbär viktiga funktioner (skola, vård, kommunikationer, infrastruktur, blåljuspersonal …) och gamla och sköra??
Att göra på detta sätt kan man undvika allt snack om att höjdare smiter före i kön och att faktiskt hindra kommunala chefer att skaffa sig skydd före alla andra. Ty ett problem vid vaccination är att vaccinet har mycket begränsad hållbarhet när man väl tinat upp eller packat upp det. Och att slänga sista slatten för att alla som skulle vaccinerats är vaccinerade men det är en dos kvar i ampullen är så dumt, så dumt. Då kanske det är bättre att en kommunal mellanchef får slatten, fastän företrädare för ´Sveriges socialistparti går i taket och ropar SKANDAL. Fast det är ju plakatpolitik.

Så i väntan på att jag ska få mitt vaccin, hoppas jag dock kunna få mina recept på läkemedel förnyade och tänk om det bokas in en träff med min hjärtsköterska.

Men jag vill fortfarande väldigt gärna veta hur smittan sprids. Kan nån berätta??