Jag kom att hoppa högt när jag satt och tog in en Aktuellt-sändning förra veckan. Moderaterna ville ta tag i bidragssystemet till invandrarna.
Nu tillhör väl inte Moderaterna mitt favoritparti även om de verkar betydligt mer stabila än SD och KD, två partier på yttersta (ultra)högerkanten.

Tanken var att dagens bidragssystem är för generöst och gör att många invandrare inte gör sig omaket att skaffa kunskaper i svenska språket och ett jobb att försörja sig på, då bidragen är så generösa att det är bättre att leva på dessa pengar.
Hur stora kan dessa bidrag vara? Jag hittar inga tillförlitliga uppgifter och den enda siffra jag hittar, finner jag i en artikel på Nya Tider. Den skriften får man anse vara ganska otillförlitlig och de siffror som nämns så bisarra att de inte kan vara verkliga. Jag tänkte mig nog mer siffror som stämmer med socialbidragsnormen (försörjningsstöd på PK:ska).

Hursomhelst, det är väl ändå så, eller borde vara så, att alla som befinner sig i samma situation (sakna inkomst) borde få samma stöd? Och i tider när rapporter kommer om folk som, för att klara Försäkringskassans 9%-mål, plötsligt blir friskförklarade och därmed tappa sjukbidrag, men som Arbetsförmedlingen ser som för sjuka och därmed inte kvalificera för olika insatser eller A-kassa, är stör det mig att människor behandlas så olika.
Och mitt i allt det här kommer illavarslande rapporter om stora/rika kommuner som dumpar sina hemlösa i små/fattiga kommuner där det finns “bostäder”, om det är ett relevant ord i sammanhanget.

Jag vet att jag använder ett begrepp kallat whataboutism, men det är svårt att låta bli.

Pensionärsföreningarna (Seniororganisationerna) och speciellt SPF, har lite svårt för att en senior som haft hög inkomst och lagt undan skapligt till livet efter jobbet, egentligen inte har så mycket att röra sig med än en s.k. fattigpensionär som får påfyllt med diverse bidrag och tillägg. Det där har jag stor förståelse för, då det är lite som att i en jämNlik värld präglad av socialism får ingen ha det bättre än andra.

Men det blir väldigt konstigt när man tittar på hur mycket pension invandrare får.
För att få ut full garantipension måste man varit bosatt 40 år i Sverige. Oavsett inkomst, hur mycket man betalat in till pensionssystemet minskar garantipensionen med 1/40 för varje år man inte bott i Sverige. Alltså den som bott 25 år i Sverige förlorar 15/40, eller nästan 40% av garantipensionen.
Men om man kommit till landet som flykting, och jag har nog tidigare haft åsikter om begreppet “flykting, spelar tiden i Sverige ingen roll. Hela garantipensionen betalas ut, utan några avdrag.

Det är definitivt lagom socialistiskt jämNlikt.

Marcus Oscarsson
Pensionsmyndigheten
Arbetsvärlden